Menu

Βασικά βήματα για το καθαρισμό του αυτοκινήτου

5 Μαρτίου 2022 – Autoglym Hellas Blog

 

Μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο του lockdown αποκαλύφθηκε ότι :

– Το 3% πλένει το όχημα του μία φορά την εβδομάδα
– Το 19% απάντησε ότι πλένει το αυτοκίνητο του μία φορά το μήνα
– Το 22% είπε ότι καθαρίζει το αυτοκίνητο του λιγότερο από μία φορά κάθε 6 μήνες
– Το  6% είπε ότι δεν έχει μπει ποτέ στο κόπο να καθαρίσει το αυτοκίνητό του.
– 1 στους 10 πλένουν το αυτοκίνητό τους μόνο αν κάποιος περαστικός γράψει «θέλω Πλύσιμο» στο όχημα του.

Με την «τηλεργασία» από το σπίτι η οποία έχει αυξηθεί έντονα ακόμα και μετά τη lockdown εποχή, ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί λιγότερο το όχημά του. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει και ακόμη πιο βρώμικα αυτοκίνητα, καθώς η έρευνα αποκάλυψε τη συσχέτιση μεταξύ της καθαριότητας του αυτοκινήτου και της διαδρομής προς τη δουλειά.

Μία άλλη έρευνα ανέδειξε ότι το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου έχει πολύ περισσότερα μικρόβια και ακόμη και από μια μέση τουαλέτα. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον ανησυχητικά και δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα τους πιο συχνά και πιο προσεκτικά, καθώς ουκ ολίγα πιθανώς παθογόνα μικρόβια βρέθηκαν στα περισσότερα οχήματα.

Με γνώμονα ότι χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας κατά μέσον όρο τουλάχιστον  μιάμιση ώρα την ημέρα, ας δούμε τον παρακάτω «Οδηγό με τα βασικά βήματα του καθαρισμού ενός αυτοκινήτου»

Για το εξωτερικό του αυτοκινήτου…

 

1) Για ένα γρήγορο εξωτερικό πλύσιμο

Αφού αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να ξεπλύνετε καλά το αμάξωμα του αυτοκινήτου σας με το λάστιχο ή το πιεστικό σας, χρησιμοποιείστε ένα ποιοτικό, μαλακό ​​σφουγγάρι πλυσίματος ή ένα γάντι πλυσίματος και ένα  σαμπουάν αυτοκινήτου ( όχι Σαπούνι για πιάτα, όχι σαπούνι για ρούχα). Σε ένα καθαρό κουβά 10 έως 15 λίτρα νερό, προσθέστε  Bodywork Shampoo Conditioner ή Pure Shampoo ή Ultra High Definition Shampoo και σφουγγαρίστε το αυτοκίνητο από πάνω προς τα κάτω μέρη. Ξεπλένετε τακτικά το σφουγγάρι στο κουβά έτσι ώστε να διατηρείται πάντα άφθονος αφρός στο σφουγγάρι σας. Ξεπλύνετε το όχημα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να αφαιρεθεί όλη η σαπουνάδα.

 

ή 2) Για ένα πιο σωστό εξωτερικό πλύσιμο

Ξεπλύνετε καλά το όχημα σας.
Αν έχετε τη δυνατότητα χρησιμοποιείστε 2 σφουγγάρια- ένα για το αμάξωμα και ένα για τις ζάντες & 2 κουβάδες, ένα μόνο για το ξέπλυμα του βρόμικου σφουγγαριού και ένα για το Σαμπουάν. Αρχίστε από το πλύσιμο & ξέπλυμα μόνο των ζαντών. Χρησιμοποιείστε το Clean Wheel ή το Custom Wheel Cleaner ή το καταπληκτικό Magma ώστε να καθαριστούν σε βάθος οι τροχοί σας.
Αλλάξτε το νερό μετά το πλύσιμο των ζαντών και προχωρήστε στο πλύσιμο του αμαξώματος όπως παραπάνω.

 

ή 3) Για ένα λεπτομερή εξωτερικό πλύσιμο
Αναλυτικό άρθρο για τον εξωτερικό πλύσιμο θα ακολουθήσει σύντομα.

 

Tips : … και μην ξεχάσετε !!!

– Ποτέ δεν ψεκάζουμε οποιοδήποτε καθαριστικό πάνω σε ζεστές ζάντες ή αμάξωμα.
– Μην πλένετε το αμάξι σας απευθείας κάτω από ζεστό ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ώστε να αποφύγετε το στέγνωμα του σαμπουάν ή των καθαριστικών.

Αφού ξεπλυθεί, ήρθε η ώρα να στεγνώσετε το αυτοκίνητο σας με την εξαιρετικά υπέρ-απορροφητική πετσέτα στεγνώματος μικροϊνών  Hi Tech Microfibre Drying Towel  ή με το πολυβραβευμένο πανί  Instadry .

 

Πλύσιμο “Snow Foam” !!!!

Εάν έχετε πιεστικό νερού και αφροποιητή κάνης, ρίξτε μια ματιά στην σειρά Polar.
Αν «ζηλεύετε» τους επαγγελματίες να καλύπτουν το αυτοκίνητο σας με παχύ, πλούσιο αφρό για το πλύσιμο, αυτή είναι η σειρά προϊόντων που θα σας επιτρέψει να κάνετε το πλύσιμο του αυτοκίνητό σας με πραγματικό  ” Snow Foam ”  .
Είναι τόσο διασκεδαστικό και σίγουρα θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο την φροντίδα του αυτοκινήτου σας.

 

Tο εσωτερικό…

 

Κυρίως μη ξεχάσετε τον εσωτερικό καθαρισμό. Η υγιεινή είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Αφαιρέστε τα πατάκια, μέσα από το όχημα και αφαιρέστε τυχόν απορρίμματα . Μετά από έναν καλό καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα εσωτερικά και στα πατάκια, χρησιμοποιήστε το σαμπουάν εσωτερικών χώρων Interior Shampoo. Συγκεκριμένα για το ταμπλό και τα πλαστικά ψεκάστε πάνω σε ένα νωπό πανί μικροϊνών και εφαρμόστε. Για τις μοκέτες και τα υφάσματα ψεκάστε ελαφριά κατευθείαν επάνω στις επιφάνειες και τρίψτε με μία μαλακή βούρτσα ή ένα πανί μικροϊνών. Αφήστε να δράσει για 2 λεπτά (χωρίς όμως να αφήσετε να στεγνώσει το καθαριστικό). Έπειτα και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο νωπό πανί για να σκουπίσετε τις επιφάνειες και τα υφάσματα, το οποίο θα ξεπλένετε τακτικά σε καθαρό νερό.

Για όσους έχουν δερμάτινα καθίσματα, χρησιμοποιείστε το εξειδικευμένο καθαριστικό δερμάτινων επενδύσεων Leather Cleaner. Ψεκάστε λίγο υλικό στην δερμάτινη επιφάνεια χωρίς να την μουσκέψετε και τρίψτε απαλά με μια ειδική βούρτσα για δέρματα ή με ένα καθαρό ποιοτικό πανί μικροϊνών. Αφήστε 2 λεπτά να δράσει το προϊόν (χωρίς όμως να αφήσετε να στεγνώσει το καθαριστικό) και έπειτα περάστε τις επιφάνειες με ένα καθαρό πανί μικροϊνών (ξεπλένετε το πανί τακτικά με καθαρό νερό). Επαναλάβετε τη διαδικασία για τους επίμονους λεκέδες.

Όλες οι οθόνες, διακόπτες, Multimedia θα πρέπει να καθαριστούν ΜΟΝΟ με το ασφαλές και ειδικό Fast Glass.  Αφαιρεί δαχτυλιές και σκόνη με ασφάλεια. Ψεκάστε σε ένα πανί μικροϊνών και καθαρίστε.

Τέλος να μην ξεχάσετε τα τζάμια. Χρησιμοποιείστε το  Fast Glass και ένα ειδικό πανί για τζάμια.

Αναλυτικό άρθρο για τον εσωτερικό καθαρισμό θα ακολουθήσει σύντομα.

 

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης και εφαρμογής καθώς και video για κάθε προϊόν μπορείτε να δείτε στο website μας www.autoglym.gr .

 

Πηγές :

Autoglym Hellas. https://autoglym.gr/

Autoglym UK.  https://www.autoglym.com/blog/2021/03/30/beginners-car-cleaning-guide/